Het verhaal gaat dat er ooit eens een man was die standaard een lekke band meenam in de kofferbak. De reden? Hij had berekent dat de kans dat hij een lekke band kreeg aanzienlijk was. De kans dat hij echter twee lekke banden zou krijgen was nihil. Vandaar.
En nu echt?
Nu is dit natuurlijk niet de manier waarop kansberekening werkt. Het is een zeer complex onderdeel van de hedendaagse wiskunde. Vooral de interpretatie van de kansberekening is een lastige. Om wat meer inzicht te geven in de berekening voor het winnen van een jackpot, nemen we als voorbeeld de Staatsloterij.
Wat is mijn kans bij de Staatsloterij?
Een lot van de Staatsloterij bestaat uit 2 letters en 6 cijfers. Er zitten 26 letters in het alfabet en daarom is de kans dat je beide letters goed hebt 26×26=676. De kans dat je alle getallen goed hebt is dan 10x10x10x10x10x10=1.000.000. Uit deze berekening blijkt dat je een totale kans hebt van 1 op 676.000.000. Stel je voor dat heel Nederland zou meespelen, dan zou 1 op de 42 trekkingen iemand de jackpot winnen!
Complexe winkansen
Natuurlijk speelt niet iedereen mee in Nederland en zijn er ook nog andere factoren die meespelen bij het berekenen van de werkelijke winkans. Zo geeft de Staatsloterij bijvoorbeeld gegarandeerde prijzen weg. Ook valt de jackpot op een gegeven moment gegarandeerd. Dit verhoogt jouw winkans aanzienlijk en gooit de hele bovenstaande berekening overboord. Het geeft nog maar eens aan hoe lastig het is om te interpreteren wat nu precies jouw winkansen zijn.